När beslutet är fattat att gå skilda vägar är det viktigt att ni delar allt som ni har gemensamt i boet på ett rättvist sätt. Det kan verka enkelt vid första anblicken, men beroende på vad som har inträffat under er relation, såsom ärvda tillgångar eller delägande i företag, kan det bli mer komplicerat.
På ytan kan det verka självklart att dela allt lika vid en separation och att det skulle vara det mest rättvisa. Men sanningen är att det kanske inte alls är det mest rättvisa. Du kanske har ärvt tillgångar från dina föräldrar, medan din partners föräldrar fortfarande lever. Å andra sidan kan din partners arv ha försvunnit innan du ens kom in i bilden. Det kan också vara så att du hade ett framgångsrikt företag innan ni träffades och under er relation delade du företaget med din partner. Kanske hade du även betydande tillgångar innan ni träffades, såsom en bostad, en fritidsbostad, en båt eller en bil. Är det då verkligen rättvist att dela allt lika?
Att uppnå en bodelning som båda parterna accepterar
Det är troligen sällan som en bodelning sker där båda parterna är helt nöjda. Ibland kan man inte bara dela allt på hälften och anse det vara rättvist. Men för att genomföra en bodelning som är så rättvis som möjligt finns det flera regler som bör beaktas. Dessa regler tar hänsyn till faktorer som ärvda tillgångar, enskilda gåvor, enskild egendom och vad varje part hade med sig in i förhållandet. Genom att följa dessa regler kan ni förhoppningsvis dela upp tillgångarna på ett rättvist sätt utan att behöva ta ärendet till en rättegång, vilket tyvärr ibland händer för vissa par.
Andra inlägg
- Vårdnadstvister i dagens samhälle – viktiga aspekter att ta hänsyn till
- Hitta hjälp med en vårdnadstvist i Stockholm
- Vad innebär vårdnadstvister?
- Få professionell hjälp att lösa familjerättsliga konflikter
- Fastighetsjurist som stöd i Stockholm
- Att reda ut dolda fel i hus
- Din advokatbyrå i Solna
- Få rätt stöd och känn dig trygg igen efter en våldtäkt
- Viktigt med professionell hjälp inför vårdnadstvist i Göteborg
- Aktieägaravtal förebygger konflikter